Cart

Λαογραφική Έκθεση

XOΡΕΥΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ

«ΘΥΑΜΙΣ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Για να γνωρίσει κανείς ένα λαό και να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής του, δεν αρκεί να γνωρίζει μόνο το σήμερα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η γνωριμία με τη ζωή του χθές.

Υστερα από πολλές προσπάθειες και αγώνες, που διήρκεσαν μεγάλο χρονικό διάστημα, και με την εμμονή του Δ.Σ του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ  «ΘΥΑΜΙΣ»,  έλαβε σάρκα και οστά η συγκέντρωση και η έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού, το οποίο προέρχεται κυρίως από το ίδιο το χωριό αλλά και από την ευρύτερη περιοχή γενικότερα.

Η εν λόγω Λαογραφική Έκθεση λειτουργεί με την ευθύνη και τη φροντίδα του Δ.Σ του συλλόγου. Αποτελεί αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία και στόχος του είναι να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με την Παραδοσιακή ζωή και το Λαϊκό Πολιτισμό της Στιμάγκας , αλλά και της Κορινθίας γενικότερα. Πρέπει να σημειωθεί οτι η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική για τα Κορινθιακά πολιτιστικά δρώμενα, διότι ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ ΘΥΑΜΙΣ είναι ο μοναδικός από τους Πολιτιστικούς συλλόγους του νομού και από τους ελάχιστους στην Πελοπόννησο που έχει αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία.

Η Λαογραφική έκθεση του συλλόγου  εμπλουτίζεται συνεχώς με αντικείμενα τα οποία οι κάτοικοι του χωριού προσφέρουν, ανταποκρινόμενοι στην προτροπή του Δ.Σ να συνδράμουν μια προσπάθεια η οποία ευελπιστεί να παραδώσει στις επόμενες γενεές όσα οι προηγούμενοι κληροδότησαν.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι η Εκθεση Λαογραφικού Υλικού της Στιμάγκας αποτελεί ενα πραγματικό στολίδι οχι μόνο για το χωριό ή για το Δήμου Βέλου –Βόχας όπου ανήκει το χωριό , αλλά και για όλο το νομό Κορινθίας.

Οποιος θέλει να μελετήσει τις ρίζες της ζωής μας, να γνωρίσει το λαϊκο βίο της Στιμάγκας και της Κορινθίας γενικότερα μπορεί να περιηγηθεί στην Λαογραφική ΄Εκθεση και πραγματικά θα γευθεί σε μεγάλο βαθμό τον πλούτο που κρύβει στους κόλπους της η περιοχή αυτή. Εδώ η πολιτιστιμική σημασία του τόπου συνοδεύει το αντικείμενο, οπότε τα εθνογραφικά δεδομένα , που προκύπτουν, καταγράφουν με ορθό τρόπο το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στην Λαογραφική Έκθεση ο επισκέπτης συναντά την ολοκληρωμένη εικόνα ενός παραδοσιακού Στιμαγκιώτικου σπιτιού.  Περιλαμβάνονται τα έπιπλα, τα οικιακά σκεύη και γενικότερα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως.

Τον πυρήνα του εκθεσιακού υλικού αποτελούν οι παραδοσιακές φορεσιές του χωριου,  ανδρικές και γυναικείες, γιορτινές, νυφικές , καθημερινές της δουλειάς, όλες αυθεντικές, που βγήκαν από τα μπαούλα των σπιτιών για να βρούν τη θέση που τους αξίζει στον ζεστό αυτό χώρο.

Πρόκειται για σπάνιο λαογραφικό υλικό, το οποίο προσδίδει την ξεχωριστή νότα, την ιδιαίτερη λεπτομέρεια, το χαρακτηριστικό χρώμα σε μια λαογραφική έκθεση που αναφέρεται στην Κορινθία. Το τμήμα αυτό αποκαλύπτει το στο σε γενικό όσο και σε ειδικό πλαίσιο την ιδιοσυστασία, τη φυσιογνωμία του λαϊκού βίου της Κορινθίας. Στο χώρο αυτό προσλαμβάνουμε όλοι μας, και ιδίως οι νέοι, το βασικό περιεχόμενο της Κορινθιακής πολιτισμικής ταυτότητας.

Τη συλλογή συμπληρώνουν εργόχειρα καθώς και εργαλεία (ρόκα , αργαλειός , ραπτομηχανή άργότερα κλπ) που βοηθούσαν τις γυναίκες στη δημιουργία μοναδικών καλλιτεχνημάτων.

Στην ίδια αίθουσα έχει δημιουργηθεί και το Αγροτικό τμήμα, όπου έχει καταβληθεί προσπάθεια να παρουσιασθεί μέρος της λειτουργικής μορφής της ζωής της Κορινθίας. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή τη σκηνή της αρόσεως,  που την αποτελεί ζευγάρι     βοδιών το οποίο σύρει το ησιόδειο άροτρο.  Εδώ εκτίθενται ποικίλα γεωργικά εργαλεία και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνταν κατά τον τρύγο και κατά τη διαδικασία της ξηράνσεως της σουλτανίνας, η οποία αποτελούσε και αποτελεί το κατ’εξοχήν προϊόν του χωριού. Από τη συλλογή δεν απουσιάζουν και άλλα αντικείμενα, αρκετά εξ’αυτών σπάνια, από όλες τις φάσεις της ζωής του χωριού, αντικείμενα που χαρακτηρίζουν την αγροτική ζωή στη λειτουργικής της μορφή.

Σημαντικό μέρος στην εν λόγω αίθουσα καταλαμβάνει κατασκευή που αναπαραστά τον παραδοσιακό φούρνο.

Αναπόσπαστο τμήμα της Λαογραφικής έκθεσης αποτελεί το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο μεταφέρει τον επισκέπτη σε παλαιές μορφές ζωής, σε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες διαφορετικές και εν πολλοίς άγνωστες για τον σύγχρονο άνθρωπο, κυρίως το νέο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην επιτόπιια έρευνα. Γεγονότα , αφηγήσεις, καταγραφή ηθών και εθίμων, έχουν συγκροτήσει ένα πλούσιο και διαρκώς ανανεούμενο αρχείο το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα εκθέματα της Λαογραφικής συλλογής.

Εχει ήδη εκδοθεί ένα μέρος από το καταγεγραμμένο υλικό και αφορά «Τα ήθη και τα έθιμα της Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας». Αλλο τμήμα του καταγραφέντος  υλικού έχει παρουσιασθεί υπό μορφή ανακοινώσεων σε ημερίδες και συνέδρια.

Τo καταγεγραμμένο υλικό που αφορά στον τρύγο, στο γάμο, στα αποκριάτικα ήθη  και έθιμα,εχει παρουσιασθεί μέσω της αναπαραστάσεως παλαιοτέρων μορφών ζωής  στο «θέατρο Λαϊκών χορών –Δόρα Στράτου», σε Πανελλήνια Φεστιβάλ σε διοργανώσεις λαογραφικού περιεχομένου από Δήμους και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Είναι προφανές οτι η Λαογραφική Έκθεση δεν αποτελεί ένα απλό,με την τυπική έννοια του όρου, μουσειακό χώρο. Είναι ένας τόπος ενεργούς Λαογραφίας και της εν των ένδον γνώσεως της φυσιογνωμίας και των δρώμενων  ενός παραδοσιακού χωριού.

Λειτουργεί  όλες τις ημέρες του χρόνου, μια και αποτελεί σημείο αναφοράς δράσεων και πολλών ποιοτικών εκδηλώσεων που ο Λαογραφικός Χορευτικός συλλογος «ΘΥΑΜΙΣ» συχνά διοργανώνει.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ  ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΚΥΚΛΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ,ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ κλπ

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΚΑΤ’ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ «ΘΥΑΜΙΣ».

Επιπλέον η ύπαρξη του πλούσιου λαογραφικού υλικού παρέχει στον σύλλογο τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι επίσης στοχεύουν στην προώθηση θεμάτων που αφορούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι κάτοικοι του  χωριού αγαπούν το χώρο αυτό σαν δικό τους σπίτι αλλά και επισκέπτες απ’όλη την Ελλάδα, καθώς και ειδικοί σε θέματα λαϊκού πολιτισμού εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για το σπουδαίο αυτό θησαυρό που κοσμεί την Στιμάγκα και γενικότερα την Κορινθία.

Η προσφορά του χώρου που περιγράψαμε είναι ο κοινωνικός και εφηρμοσμένος υλικός βίος στη λειτουργικότητά του που αποδίδει στα πολιτισμικά του μορφώματα. Ετσι συμβάλλει στη μάθηση, στη διαφύλαξη των πολιτιστικών δεδομένων. Παράλληλα η Έκθεση αυτή αναδεικνύεται ως κοινωνικός και πολιτισμικός  θεσμός που συνοδοιπορεί με το χρόνο και την ανάπτυξη.

Εχομε μέσα από αυτή την παρουσίαση το συγκεκριμένο εθνογραφικό παρόν, τη σύνδεση με το παρελθόν, αλλά και την ανακύκληση στην εξέλιξη του χρόνου.

Κατόπιν των όσων προαναφέρθηκαν, μπορούμε να ισχυρισθούμε οτι η Λαογραφική Συλλογή του

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ «ΘΥΑΜΙΣ» , παρουσιάζει με ακρίβεια και σαφήνεια εκφάνσεις της πολιτισμικής ζωής της συγκεκριμένης πολιτισμικής  μονάδας σε συγκεκριμένη εποχή.  Τα αντικείμενα καταδεικνύουν σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά , όπως και την κοινωνική κατάσταση και την πολιτισμική σημασία που συνδέεται μ’αυτά.

Πιο συγκεκριμένα καθίσταται ολοφάνερο οτι εν λόγω Μουσειακή Συλλογή παρουσιάζει σε μεγάλο ποσοστό την Κορινθιακή Κουλτούρα, αποτελώντας συνάμα πηγή γνώσεως στο παρόν και στο μέλλον.

Παρουσιάζει την κοινωνική κατάσταση της εν λόγω πολιτισμικής ομάδος και όχι απλώς αντικείμενα σε σειρά. Ταυτοχρόνως η εμπειρία της επιτόπιας έρευνας συμπληρώνει την ποιοτικό χαρακτήρα και τη συνακόλουθη λειτουργία του χώρου αυτού, σε επίπεδο ανθρωπολογικό-λαογραφικό, ως πηγή σημαντικών πληροφοριών.

Ως εκ τούτου η Λαογραφική Συλλογή πληροί τις προϋποθέσεις για να ονομασθεί και τυπικά, και να λειτουργήσει ως Λαογραφικό Μουσείο, όπως πολλά τοπικά-μουσεία σε διάφορες περιοχές της πατρίδος μας, τα οποία κατά κανόνα προήλθαν  από ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικό φορέα και με τον καιρό απετέλεσαν πολιτισμικούς πυρήνες απ’όπου προήλθε η διάχυση της γνώσεως  και γιατί όχι και η δημιουργία άλλων εθνογραφικών πυρήνων.

      Μετά τιμής

      Χωρίκης Παναγιώτης

      Eκπαιδευτικός –Λαογράφος

      Χοροδιδάσκαλος

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016
Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του laografikosstimangas.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline