ΣΤΙΜΑΓΚΑ  ‘ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ’

Λίγα λόγια για το χωριό μας

Η Στιμάγκα είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Σπριά (λόφος Ευαγγελίστριας) σε υψόμετρο 550 μέτρων απέχει 14 χιλ από την έδρα του Δήμου Βέλου – Βόχας και αποτελεί το σύνορο με το Δήμο Νεμέας .

Είναι από τα ομορφότερα χωριά της Κορινθίας .

Χωριό με 1.000 περίπου κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία.

Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομά του το χωριό το οφείλει στον Βορειοηπειρώτη αξιωματούχο Νικολό Σταμάγκα, στον οποίο προσφέρθηκε ο τόπος από τους Παλαιολόγους του Μυστρά για της υπηρεσίες του. OΣταμάγκας  εγκαταστάθηκε στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Στη γύρω περιοχή υπήρχαν πολλοί  οικισμοί  οι κάτοικοι των οποίων σιγά – σιγά πήγαν και εγκαταστάθηκαν στο χώρο του Σταμάγκα.

Από τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα γίνεται φανερό οτι η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια

Στη θέση Καμάρι της περιφέρειας της Στιμάγκας τον 5ονπ.χ αιώνα υπήρξε η αρχαία πόλη  Θυαμία. (εξ’ου και το όνομα του συλλόγου μας).

Το 1912 η Στιμάγκα αναγνωρίστηκε ώς κοινότητα. Μέχρι το 1932 αποτελούσε τμήμα του Δήμου Νεμέας .

Σήμερα ανήκει  στον Δήμο Βέλου – Βόχας.

Η Στιμάγκα καταλαμβάνει έκταση 40.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 18.000 είναι καλλιεργούμενη έκταση. Πιο συγκεκριμένα  στα 12.000  καλλιεργείται Σουλτανίνα σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, τα 5.000 είναι ελαιώνες (100.000 )ρίζες με  στοιχεία του ΑγροτικούΣυνεταιρισμού Στιμάγκας,και τα 2.000 περίπου βρίσκονται στο στάδιο της αγρανάπαυσης.

Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του laografikosstimangas.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline