ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ

«ΘΥΑΜΙΣ»

ΣΤΙΜΑΓΚΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

Ο Σύλλογός μας στα λίγα χρόνια ζωής και λειγουργίας του (ετος ιδρύσεως 6/2001 έγκριση με την υπ’αρίθμ 341 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, και καταχώρηση με το 1236/28-2-2002 στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων) έχει επιτελέσει αξιοζήλευτο έργο.  Τα μέλη του άτομα ηλικίας από 18 έως  60 ετών (85 μέλη) με πολύ μεράκι δημιούργησαν Λαογραφική έκθεση σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βέλου στην πλατεία του χωριού. Στην δημιουργία της Λαογραφικής έκθεσης εκτός των μελών του συλλόγου συμμετείχαν και αρκετοί κάτοικοι του Δ.Δ Στιμάγκας οι οποίοι δανείζοντας ή και δωρίζοντας παλιά αντικείμενα (φωτογραφίες, ενδυμασίες, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στις δουλειές τους και που τώρα έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα) βοήθησαν στην διάσωση διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και στην αναβίωση ηθών και εθίμων.

ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Δ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ.

 

Δημιουργήθηκαν και τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών  χορών και τραγουδιών από γνώστες του αντικειμένου ( αναγνωρισμένους δασκάλους παραδοσιακών χορών και λαογράφους) .

 Ο Σύλλογός μας είναι μέλος της Δ.Ο.Λ.Τ (Διεθνής Οργανισμός Λαϊκής Τέχνης- και CID Σχολείου 8 105 58 Αθήνα)και εχει συμμετάσχει σε όλες τις μέχρι τώρα Συναντήσεις των Χορευτικών Συγκροτημάτων στο κηποθέατρο ΔΟΡΑΣ - ΣΤΡΑΤΟΥ και μέλος του ΚΕΧΛΟΠ (Κέντρο Ελληνικού Χορού και  Λαϊκού Πολιτισμού – Ελ. Βενιζέλου 134 Καλλιθέα 176-76) επομένως δίνεται η ευκαιρία στα μέλη του να παρακολουθούν σεμινάρια με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παράδοση σε όλες τις πτυχές της. Την πορεία του συλλόγου παρακολουθούν Ακαδημαϊκοί, οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον μας συμβουλεύουν και μας πληροφορούν.

Ο Σύλλογός μας έχει καταχωρηθεί στην Πύλη Πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΤ με αριθμ.πρωτοκ.1398 

Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ &  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ "ΘΥΑΜΙΣ" έχει πάρει μέρος σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής

- ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2004

- ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ - ΣΙΚΕΛΙΑ 20-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

-ΑΥΣΤΡΙΑ (STAINZ) 16-21 AΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008

-4ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΥΠΡΟΣ 11-16/9/2009

-6o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΙΪΚΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟ 27/7/2010

καθώς  σε εκδηλώσεις των Δήμων Κορινθίων,Ασσου-Λεχαίου, Κίατου, Ξυλοκάστρου,Νέας Ερυθραίας Αττικής, Καλαβρύτων , Aργους, Πατρών, Σaλαμίνος,Μοσχάτου,θηβαίων, Ελασσόνας, Σκάλα Λακωνίας,Ανδρου, και σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Βέλου πραγματοποιώντας αναβιώσεις τοπικών εθίμων αλλά και εθίμων όλης της Ελλάδας , με δρώμενα της Αποκριάς, του Πάσχα του τρύγου κλπ.

Από το 2006 συνεχίζοντας το έργο του ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ "ΘΥΑΜΙΣ" κατόρθωσε να πραγματοποιήσει συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ UNESCO για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη και συγκεκριμένα με το τμήμα Λαϊκής Παράδοσης (4-5-6/Μαρτίου 2006), καθώς και με τον ΟΜΙΛΟUNESCO Πειραιώς και Νήσων σε εκδηλώσεις στο κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Αρσης Βaρών στη Νίκαια 13/5/2007 και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ΣΕΦ ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟΥ 20-21/6/2009.

 

Δύο Διεθνή Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και Μουσικής έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογός μας τον Ιούλιο 2009 & Ιούλιο 2010 με συμμετοχές παραδοσιακών συγκροτημάτων απο Αυστρία, Βενεζουέλα & Βουλγαρία.

Τον Ιούλιο 2011 στον εορτασμό των 10 ετών από την ίδρυση του ο σύλλογος πραγματοποίησε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών με συμμετοχές παραδοσιακών συγκροτημάτων απο Κίνα-Ρουμανία –Κύπρο- Ανδρο - Θεσσαλία καθώς και το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με παιδικά χορευτικά από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Toν Ιούνιο 2012 πραγματοποίησε το 2o Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τον Αύγουστο 2012 το 4oΔιεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών  με συμμετοχές από Ισπανία – Λευκορωσία – Σερβία – Μεξικό – Ινδία – Κύπρο.

Στις22/6/2013 πραγματοποιήθηκε το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών & Μουσικής με θέμα ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΝΕΟΙ ΠΑΙΔΙ & ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ καθώς και ο εορτασμός των 60 χρόνων ίδρυσης του χοροθεάτρου ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ - αφιέρωμα στην ζωή και στο έργο της ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ με την παρουσίαση  μουσικοχορευτικού τμήματος του θεάτρου σε χορούς και τραγούδια απ’όλη την Eλλάδα, στην Στιμάγκα 6/7/2013 και στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο ALKYONRESORTτην 7/7/2013  παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της ιματιοθήκης του θεάτρου.

Tην 27/6/2014 το 4ο Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών & μουσικής είναι πλεόν θεσμός για την τοπική κοινότητα Στιμάγκας με την ίδια πάντα θεματική η πλατεία του χωριού πλημμύρισε από τις φωνές των μικρών χορευτών που είναι οι συνεχιστές της παράδοσής μας.

«Ο ΤΡΥΓΟΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ» ήταν η θεματική του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών & μουσικής 28-29/8/2014   που φιλοξένησε εκτός των άλλων τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων το καλλιτεχνικό συγκρότημα της Ακαδημίας των Βουδιστών της πόλης Ηangzhouτης Κίνας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2015 αναβλήθηκαν όταν ……ξαφνικά έφυγε από κοντά μας  ένα μέλος του συλλόγου μας  και καλός μας φίλος,  ένα νέο παιδί γεμάτο θέληση για ζωή και δημιουργία,  ο Γιώργος μας.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ..................................................ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!

Εν αναμονή των εκδηλώσεων του 2016 όπου θα εορτασθούν τα 15 χρόνια δημιουργίας του .

Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του laografikosstimangas.gr και την βελτίωση της εμπειρίας σας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Απορρήτου Αποδοχή Decline